Ompeluseuraa ja arkistokierroksia Tieteiden yössä

Ompeluseuraa ja arkistokierroksia Tieteiden yössä

Väkivallattoman vastarinnan ompeluseura

Päivälehden arkiston ja Päivälehden museon tapahtuma Tieteiden yönä
12.1.2023 klo 18–21 Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2–4, Helsinki)

Sortoa voi vastustaa myös silmukoin ja ristipistoin! Tieteiden yön ompeluseuran teema on eriarvoisuuden ja väkivallan vastustaminen.

Reetta Hänninen (FT, historiantutkija) johdattelee kuulijoita 1900-luvun alun salaseura naiskagaalin toimintaan. Helena Hämäläinen (käsityötiedettä opiskellut käsityöläinen) esittelee nykyaikaisen käsityöaktivismin eli craftivismin syitä ja seurauksia. Luvassa on myös kurkistuksia Päivälehden arkiston vastarinta-aineistoihin, kuten maanalaisiin lehtiin.

Ota mukaan oma käsityö! Ompeluseura tarjoaa myös materiaaleja, välineitä ja vinkkejä pienten käsitöiden ompeluun. Kannattaa miettiä valmiiksi lyhyt iskulause kankaalle ommeltavaksi.

Illan ohjelma:

  • Klo 18: Reetta Hänninen: johdanto naiskagaalin toimintaan.
  • Klo 18:30: Vierailu Päivälehden arkistoon, yhteislähtö museon aulasta. Kokoelmavastaava Johanna Mieto esittelee vastarintaliikkeeseen liittyviä arkistoaineistoja.
  • Klo 19:30: Helena Hämäläinen ja Reetta Hänninen keskustelevat aktivismista, käsityöstä ja niiden yhteyksistä.
  • Klo 20:15: Vierailu Päivälehden arkistoon, yhteislähtö museon aulasta. Sama sisältö kuin edellisellä kierroksella.

Väkivallattoman vastarinnan ompeluseura on osa Tieteiden yön sekä Routanaisia – Vastarintaa ja valistusta 1899–1906 -näyttelyn ohjelmaa. Kokoonnumme vuosisadan alun tunnelmaa henkivässä näyttelytilassa.

Naiskagaali oli 1900-luvun alun naisten sinnikkään ja kekseliään yhteiskunnallisen vastarinnan salaseura. Kokouksissa naiset pitivät varmuuden vuoksi mukanaan käsitöitä. Jos virkavalta sattuisi paikalle, olisi naisjoukko näyttänyt vain harmittomalta ompeluseuralta.