Oki Räisäsen digitoitu piirustuskokoelma julkaistu

Oki Räisäsen digitoitu piirustuskokoelma julkaistu

Päivälehden arkisto on julkaissut Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien pilapiirtäjän ja pakinoiden kuvittajan Oki Räisäsen piirustusoriginaaleja 1930–1950-luvuilta. Piirustuksia on yli viisi ja puoli tuhatta, ja ne ovat jatkossa kenen tahansa vapaasti tutkittavissa Päivälehden arkiston sähköisessä arkistossa.

Oskari Vilhelm (Oki) Räisänen syntyi Iisalmessa vuonna 1886.  Hän opiskeli Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1904-1907. Räisänen työskenteli ensin Maakansassa pakinoitsijana ja kuvittajana, jonka jälkeen hän siirtyi Helsingin Sanomiin. Helsingin Sanomiin hän piirsi yhteensä 18 vuoden ajan, 1932–1950, erityisesti Lassi Hiekkalan pakinoita kuvittaen. Räisänen oli erittäin tuottelias; hän piirsi vuosien ajan samaan aikaan sekä Helsingin Sanomiin että Ilta-Sanomiin. Räisänen kuoli toukokuussa 1950, 64-vuotiaana. Hänen viimeinen piirustuksensa oli julkaistu vain noin kuukautta ennen hänen kuolemaansa.

Päivälehden arkiston piirustuskokoelmaan on tallennettu pääasiassa Helsingin Sanomissa vuosina 1932-1950 julkaistuja poliittisia Päivän piirtoja -piirustuksia sekä Ilta-Sanomissa vuosina 1934–1950 julkaistuja, savolaishuumoria viljeleviä piirustuksia. Kuitenkin kokoelmasta löytyy myös muita piirustuksia, kuten Helsingin Sanomien Viikkoliitteen piirustuksia sekä poliitikkojen henkilökuvia.

Päivän piirrot kommentoivat humoristisesti niin kotimaista päivänpolitiikkaa kuin maailmanpoliittisia tilanteitakin. 1930-luvun alun piirustuksissa esiintyvät aikakauden johtavien poliitikkojen lisäksi muun muassa Lapuanliikkeen johtohahmot ja kotimaisten lehtien edustajat – useimmiten pakinoitsijat. Räisänen nimesi hahmonsa, joten ne on helppo tunnistaa. Sanomalehtiväen taas erottaa paperihatuista.

Tutustu Räisäseen Päivälehden arkiston sähköisessä arkistossa klikkaamalla tästä.