Uutispiirtäjä Rafael Rindell

Rafael Rindell (1886–1920) palkattiin Helsingin Sanomien ensimmäiseksi vakituiseksi piirtäjäksi vuonna 1915. Alun perin liikealalla työskennellyt Rindell oli paria vuotta aiemmin ryhtynyt päätoimiseksi taiteilijaksi. Hän kehittyi lyhyessä ajassa taitavaksi, ajankohtaisaiheisiin erikoistuneeksi sanoma- ja aikakauslehtien kuvittajaksi.

Vuoteen 1920 asti saatiin Helsingin Sanomissa nähdä poliittiset tapahtumat, kiinnostavat valtiovierailut ja ihmismassoja kokoavat joukkotilaisuudet Rindellin tarkkoina havaintoina. Kevyempää aineistoa olivat Tiituksen pakinoiden hahmon Herra Kenosen seikkailujen kuvituskuvat sekä Viikon kuvat ja Päivän kuva -palstojen kuvitukset. Yhdessä numerossa saattoi olla useampikin Rindellin piirros.

Piirroksia käytettiin lehdissä yleisesti 1920-luvulle saakka, sillä vaikka ensimmäiset valokuvat olivat ilmestyneet sanomalehtiin jo 1900-luvun alussa, olivat ne vielä usein kalliita, ja ensimmäisen maailmansodan aikana myös kirjapainoalan raaka-aineista oli pulaa. Samoihin aikoihin Rindellin palkkaamisen kanssa alkoivat myös muut sanomalehdet kiinnittää vakituisia piirtäjiä palvelukseensa.

Lupaavan taiteilijan ura katkesi traagisesti. Maaliskuisten talviurheilukilpailujen kuvitustyö johti vilustumiseen, keuhkokuumeeseen ja vasta 33-vuotiaan Rafael Rindellin kuolemaan.

Rafael Rindellin piirustuksista on nyt digitoitu Helsingin Sanomissa vuosina 1916–1920 ilmestyneet kuvituskuvat, joihin sisältyvät myös Päivän kuvat sekä Viikon kuvat. Onpa mukana myös yksi julkaisematon piirros vuodelta 1907. Kuvat on luetteloitu niiden julkaisupäivän mukaan.

Siirry tästä tutustumaan Rafael Rindellin piirustusarkistoon.

Lisää Rindellin piirustuksia digitoidaan vielä tämän vuoden aikana.