Päivälehden arkisto tarjoaa suoraan verkossa käytettäväksi sellaisia lähdeaineistoja, jotka ovat julkisia ja tukevat käyttäjän tiedonhakua muihin aineistoihin. Tällä hetkellä sivuillamme on mahdollista tutustua seuraaviin aineistokokonaisuuksiin. Huomaathan, että tätä sivua ei enää päivitetä. Digitoitujen ainestojen tarjonta siirtyy Päivälehden arkiston sähköiseen arkistoon.
Helsingin Sanomien artikkelikortisto 1918-1931
Artikkelikortisto sisältää Helsingin Sanomiin vuosina 1918-1931 kirjoittaneiden palkkiokirjoittajien nimi- tai nimimerkkitiedot sekä tiedot kunkin artikkelin päivämäärästä ja otsikosta. Kortisto etenee sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Artikkelikortisto on käsin kirjoitettu ja sen on laatinut erikoistutkija Kyösti Lamminpää vuosina 1984-1988 Helsingin Sanomien 100-vuotisjuhlajulkaisuja varten. Kortisto kattaa useimmat aihealueet, kuitenkin lukuun ottamatta urheilua.
Sanoma-konsernin toimintakertomukset 1967-
Sanoma Osakeyhtiön toimintakertomukset on vuosien 1904-1966 aikana esitetty vuotuisen yhtiökokouksen liitteenä. Vuodesta 1967 lähtien Sanoma Osakeyhtiö alkoi julkaista myös laajemmalle yleisölle tarkoitettua painettua vuosikertomusta, jota on suomenkielisen version lisäksi vaihtelevasti ruotsin ja englannin kielillä. Vuodesta 1999 lähtien SanomaWSOY:n ja Sanoma Oyj:n vuosikertomukset on julkaistu myös Sanoma Oyj:n verkkosivujen mediapankissa.
NUORI SUOMI –JOULUALBUMIN TAITEILIJAKORTISTO 1891-1940
Nuori Suomi –joulualbumi alkoi ilmestyä vuonna 1891 Päivälehden vaikutuspiirissä toimineen nuorsuomalaisen ryhmän kirjallistaiteellisten tuotosten julkaisukanavana. Myöhemmin joulualbumin toimittajina toimivat sanomalehtimies ja kirjailija Santeri Ivalo ja 1920-luvulla myös Suomen Kirjailijaliitto. Albumia on julkaistu yhteensä 50 vuosikertaa, viimeisin niistä vuonna 1940. Joulualbumin kuvittajina toimivat alusta alkaen eräät Suomen merkittävimmistä kuvataiteilijoista, kuten Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja Pekka Halonen. Taiteilijakortistossa on esitetty nimeketiedot joulualbumin sivuilla painetuista taideteoksista sekä valokuvista taiteilijan nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Kortisto jakautuu kolmeen ajanjaksoon julkaisuvuoden mukaisesti.
OTTEITA RUNOILIJA J. H. ERKON ARKISTOSTA 1883-1902
Runoilija J. H. Erkko (16.1.1849 Orimattila – 16.11.1906 Helsinki) tunnetaan erityisesti laululyyrikkona ja aaterunoilijana. Hänen tuotantoonsa sisältyi runsaasti sävellettyjä runoja, jotka ovat tulleet tunnetuksi erityisesti Oskar Merikannon musiikilliseen asuun saattamina. Aaterunoilijana Erkkoa kannusti eteenpäin suomalaisuusaatteen vahva vaikutus ja lyriikassa hänen näkemyksensä kehittyi kohti uuden realismin ohjelmaa. Hänen tuotantoonsa sisältyy myös joitakin ajan yhteiskunnallisiin ongelmiin pureutuneita näytelmiä. J. H. Erkon arkistosta merkittävän osan muodostaa hänen elämänkulkunsa aikana käyty laaja kirjeenvaihto, jonka hän on saapuneiden kirjeiden osalta varsin kattavasti säilyttänyt. Päivälehden arkistossa säilytettävä osa J. H. Erkon käsikirjoituksista sisältää runokäsikirjoituksia, näytelmäkäsikirjoituksia, puheluonnoksia sekä muita kertomuksia ja kirjoitelmia.
OTTEITA PÄIVÄLEHDEN ARKISTON HISTORIAVALOKUVAKOKOELMASTA
Päivälehden arkiston historiavalokuvakokoelmaan sisältyy kuvia Sanoma Osakeyhtiön sekä sen edeltäjien historiasta aina 1800-luvun lopulta alkaen. Valokuvissa on dokumentoitu yritystä osana kaupunkikuvaa, lehtien toimitusten tiloja ja päivittäistä työympäristöä, juhlatilaisuuksia, henkilöitä sekä tuotteita ja niiden mainontaa. Historiavalokuvakokoelmaan sisältyy tällä hetkellä noin 12 500 digitoitua kuvatiedostoa sekä lisäksi jonkin verran yksinomaan manuaalisessa muodossa olevaa aineistoa. Kokoelmat ovat käytettävissä tutkimuksen tarpeisiin Päivälehden arkiston tiloissa. Tässä julkaistavissa otteissa on pyritty valikoimaan nähtäväksi joitakin historiavalokuvakokoelman tyypillisimpiä kohteita.