Tutkijasali

Arkiston tutkijasalissa on kuusi tutkijapaikkaa ja sen lisäksi kolme tutkijapäätepaikkaa. Mikäli haluaa tutustua paperiaineistoihin, suosittelemme ilmoittamaan tulosta etukäteen. Tiedämme näin noutaa halutun aineiston valmiiksi tutkijasaliin.

Kahden tutkijapäätteen kautta pääsee hakemaan artikkeleita vanhoista Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Taloussanomien numeroista sekä Sanoman henkilöstölehdistä ja Kansa taisteli -lehdestä.  Lehtitietokantojen tutkijapääte varataan etukäteen arkiston kotisivuilta (ajanvaraus). Muiden digitoitujen ja suorasähköisten aineistojen käyttöä varten on tutkijasalissa yksi tutkijapääte, joka varataan sähköpostitse tai puhelimitse (yhteystiedot).

Aineistoa voi tallentaa muistitikulle, mutta tietoturvasyistä muistitikun pitää käyttöön otettaessa olla avaamattomassa pakkauksessa. Arkistossa on myynnissä muistitikkuja 10 euron hintaan. Arkiston aineistoa voi myös valokuvata omaan käyttöön. Mikäli lehteen liittyvää aineistoa on tarkoitus käyttää uudelleenjulkaisuun, tarvitaan lupa lehden toimitukselta, mahdollisesti myös tekstin kirjoittajalta tai valokuvaajalta. Arkiston henkilökunta opastaa tarvittaessa tekijänoikeuskysymyksissä.

Aineiston tutkiminen Päivälehden arkiston tiloissa on maksutonta. Aineistosta voi tilata kopioita, mikäli mahdollinen tutkimuslupa tai tietosuojasyyt eivät sitä estä. Kopioista arkisto veloittaa palvelumaksun.

Arkiston käsikirjaston kirjat eivät ole lainattavissa, mutta niihin voi tutustua tutkijasalissa.

Päivälehden arkiston aineistojen käyttöpolitiikka on kuvattu seikkaperäisesti arkiston käyttösäännössä. Tutustu myös sähköisessa arkistossa julkaistujen aineistojen viittaus- ja käyttöohjeisiin.