MediaMaanantai 10.10.

MediaMaanantai 10.10.

”Kieli on iloinen asia.”

Aleksis Kiven päivänä 10.10. MediaMaanantaissa kysyttiin, onko suomalaisilla kieli hallussa. Keskustelemassa Päivälehden museossa olivat Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja Ville Eloranta, Kielitoimiston erityisasiantuntija Riitta Korhonen sekä viestinnän asiantuntija Laura Niemi.

Helsingin Sanomien kieltä tarkastellut Ville Eloranta totesi, että toimittajien on korrektia kirjoittaa voimassa olevien suositusten mukaan, mutta kiireessä virheiltä ei aina voida välttyä. Intohimoinen suhtautuminen kieleen näkyy lehden lukijoilta saadussa palautteessa. Lukijakritiikki on usein aiheellista, mutta toisinaan se perustuu myös väärinkäsityksiin tai vanhoihin tietoihin. Eloranta kiitteli verkossa kaikkien saatavilla olevaa ilmaista kielitietoa todeten, että elämme parhaillaan ”kielestä kiinnostuneiden kulta-aikaa”.

Riitta Korhonen kertoi yleiskielen muutoksista ja Kielitoimiston meneillään olevista yleiskielen seurantatalkoista. Kielen suurimpana uhkana Korhonen pitää välinpitämättömyyttä ja ajattelemattomuutta. Englannin vaikutuksesta hän ei niinkään ole huolissaan: ”Hyvinvoivaan kieleen mahtuu uusia sanoja.” Kieli voi Korhosen mukaan hyvin niin kauan, kuin toimittajat, äidinkielenopettajat ja av-kääntäjät jaksavat pinnistellä huolitellun kielen puolesta.

Laura Niemi tarkasteli, millaista kieltä käytetään kolmessa yhteisöpalvelussa: Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Niemi ei pidä sosiaalista mediaa uhkana suomen kielelle, vaan pikemminkin kielellisen leikittelyn areenana, joka tarjoaa uusia tapoja käyttää kieltä. Somen käyttäjät luovat uusia yhdys- ja uudissanoja sekä antavat jo olemassa oleville sanoille uusia merkityksiä ja tulkintamalleja. Ongelmallisena Niemi pitää kuitenkin yhteisöpalvelujen teknisiä ominaisuuksia, jotka eivät aina taivu suomen kielen mukaisiksi.

Kiinnostus kieleen näkyi myös yleisömäärässä: museon auditorio täyttyi lisäpaikkoja myöten. Kuulijoilla oli runsaasti kysyttävää alustajilta, ja keskustelu kävi ajoittain jopa erittäin kiihkeänä.

Kielestä kiinnostuneita kuulijoita museon auditoriossa ja sen ulkopuolella.
Kielestä kiinnostuneita kuulijoita museon auditoriossa ja sen ulkopuolella.
mediamaanantai_1010_dsc9646_flat
Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja Ville Eloranta.
Kielitoimiston erityisasiantuntija Riitta Korhonen.
Kielitoimiston erityisasiantuntija Riitta Korhonen.